Elektromos hálózat felújítása, kiépítése

Mikor okos döntés, és mikor elengedhetetlen az elektromos hálózat felújítása? És mennyibe kerül?


A lap alján ajánlat kérő modul.

  • A legokosabb döntés, ha a lakásba való beköltözéskor, lakásfelújításkor végeztetjük el az elektromos hálózat állapotfelmérését is, illetve amennyiben szükséges a hálózat felújítását. Ez bár nem olyan látványos, mint a szoba falának kifestése, vagy egy új konyhabútor, mégis nincs bosszantóbb és költségesebb, mint ha pár hónappal a lakásfelújítás után derül ki, hogy az elektromos hálózatot muszáj felújíttatni, mivel az új fogyasztókat nem képes kiszolgálni a régi, elavult hálózat.
  • Biztonság szempontjából érdemes gondolni rá akkor is, ha égett műanyag szag terjeng a lakásban, sercegő hangokat hallunk és vibráló, villogó lámpát látunk a lakásban, sötétben halványan izzó kötődobozt, vagy szikrázó konnektort észlelünk. A régi hálózatokon se földelés, se életvédelmi relé nincs általában (ÁVK). Ma már kötelező. De ami még fontosabb, hogy ezek beépítése megnyugtató a biztonságunk érdekében.
  • Amikor megváltozik a lakás áramfelvétele, azaz új, nagy teljesítményű háztartási eszköz vásárlásáról döntünk, mindenképp kérjük ki villanyszerelő véleményét. Ilyenkor érdemes a meglévő elektromos hálózatot megvizsgáltatni, a nagy teljesítményű új berendezésnek új áramkört kiépíttetni, megfelelő terhelhetőségű vezetékkel! Amennyiben ezt nem tesszük meg, egyre gyakoribb lesz a lakásban a biztosítékok leoldása, amitől a hálózat folyamatosan károsodik és eljuthatunk az egyes helységek vagy akár az egész lakás áramellátásának a megszűnéséhez. Ilyen fogyasztók lehetnek: klíma, főzőlap, sütő, mosógép, szárító...
  • Lakásvásárlásnál az elektromos hálózat állapotfelmérése legyen ugyanolyan fontos, mint hogy befolyik-e az ablakon az eső! A vezetékek a falban vannak, így láthatatlan a laikus vevőnek, hogy milyen állapotban vannak. A villanyszerelő viszont nagyon rövid idő alatt fel tudja mérni, hogy milyen állapotban van egy lakás elektromos hálózata, el fogja-e bírni a mai korszerű berendezések áramfelvételét. Az eladó természetesen állítja, hogy új a hálózat, és ezt bizonygatva megmutatja a szerinte gyönyörű új ezüstszínű kapcsolókat és konnektorokat. A kapcsolók és konnektorok cseréje nem jelent hálózat felújítást, bármennyire is szépek.

A felújítás lehetséges lépései

A munka felmérése. Rajz, illetve árajánlat készítés.

Bontási munkák. Ilyenkor szoktak megtörténni a szükségtelen falak elbontása. Padló felbontása.

Építési munkák. Az új falak felhúzása. Amennyiben lesz gipszkarton fal így, az vagy váz szerkezetig, vagy maximum az egyik oldalon legyen csak bedobozolva. Különben nem lehet benne dolgozni. A padlók szerelőbetonozása, ebben a szakaszban praktikus ha még nem történik, meg mert a vizes és a villanyszerelő munkája is nagyban megkönnyíthető és ez a munkadíjon is érzékelhető.

Amennyiben ez a néhány lépés elkészült, jöhet a gépész illetve a villanyszerelő. Talán a sorrend mindegy, de a tapasztalat az, hogy a gépész jön előbb. Amennyiben lehet úgy több szakma ne dolgozzon együtt.

A villanyszerelő a vezetékezéshez szükséges csövezésnek először hornyot vág. Majd ezt kivési. Ezekbe a hornyokba kerülnek azok a csövek melybe később a vezetékek lesznek behúzva.

A kész hornyokba és dobozhelykbe bekerülnek a csövek és a kötő, illetve szerelvénydobozok, ezeket gipszel rögzíti.

Ilyenkor következik a vezetékek behúzása és kötése. Illetve a biztosítéktábla felszerelése. Illetve az ideiglenes világítás és ideiglenes dugaljak (konnektorok) felszerelése.

Ha ezek a lépések elkészültek egy darabig nem kell találkozunk a lakásunkban villanyszerelővel.

A hornyokat általában a festők illetve kőmüvesek javítják vissza. Előfordul, hogy minket kérnek meg rá, szükség esetén el is vállaljuk, de nem sok értelme van, ha utánnunk szakképzett festők jönnek.

Következhet, festés, burkolás... és ha ezzel elkészültünk...

Villanyszerelő legközelebb a szerelvényezéskor jön. Ilyenkor kerülnek fel a szükséges konnektorok, kapcsolók, lámpák, gépek bekötése pl tűzhely, sütő, bojler...


Extrák vagy lassan alap? Pl: Elektromos padlófűtés. Bizonyos típust közvetlenül a laminált padló alá is lehet rakni. Tehát egy egyszerű felújításkor is elhelyezhető nem kell szétverni a lakást/házat. Igaz csak 100w/nm ezért szerintem kizárólag ezzel befűteni egy szobát nem lehet, legalábbi átlagos hőszigetelés mellett. Azonban komfort érzetet jelentősen növel. Gyerekszobába például nagyon jó, ahol a gyerekek a padlón játszanak. A rendszer lényeges elem a padlóba helyezett hőérzékelő, egy szonda. Ezzel lehet behatárolni a padló maximum hőmérsékletét. 29 foknál többet nem javasolnak laminált padló esetén. Néhány perc alatt már érezhető a felmelegedés a padlón. Ez a típus nem infra fűtőfilm. Ez valóban meleget állít elő egy ellenállás huzal segítségével. Az elektromos árnyékolása és földelése az infra fűtőfilmmel szemben megoldott. Azért nem azt írom, hogy jobb, meret az infra fűtőfilmnek semmilyen árnyékolása sincs, se földelése és ez komoly probléma.

Szintén ennek a gyártónak létezik 150w/nm-es fűtő szőnyege, ez aljzatbetonba vagy az aljatkiegyenlítőbe javasolt.

Mindkét típus fektetése és beüzemelése villanyszerelői feladat. Fektetés után és burkolás után is szigetelésellenállást kell mérni.


Nem négyzetméterre és nem is szerelvények száma szerint számolunk, hanem személyes felmérés után tudunk pontos árat adni.


Az előzetes online ajánlatkészítést nem végezzük tovább, mivel semmi értelme. Az ár is csak közelítő és az igényeket sem ismerjül meg pontosan. Minden esetben elkerülhetetlen végül egy felmérés.

Generálkivitelezőknek, belsőépítészeknek nem dolgozunk. Csak közvetlenül tulajdonosoknak.